Kendi yumurta ve spermi ile yada donör yumurta veya sperm ile laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların, anne adayının hamilelik ve doğum için sağlıklı bir rahme sahip olmaması, rahminin bulunmaması yada sağlığının gebeliğe uygun olmaması durumlarında, uygun olan başka bir kadına transfer edilmesidir.
Başka birey yada çifte ait ve genetik olarak da kendisi ile ilgisi olmadan taşıyan ve doğuran kadına ‘’Taşıyıcı Anne’’ denir. Transfer edilen ve doğan bebek ile genetik bir yakınlığı yoktur.
Bu yöntem ile dünyaya gelen bebekler, anne ve babasının genetik özelliklerini taşırlar. Yumurta ve spermin sahibi biyolojik olarak anne ve babasıdır. Bu nedenle, bebek taşıyıcı olan kadına değil, biyolojik anne-babadan özelliklerini alır. Bu şartlarda taşıyıcı annenin rolü gebeliği taşımak ve doğurmakla sınırlıdır.
Çok sayıda etik, ahlaki, hukuki ve dini bakış açısı; taşıyıcı anneliği dünyada sadece bazı ülkelerde uygulanmasına izin vermiştir.
Bazı ülkeler bu tür işlemlere izin verirken (Rusya, Hindistan, İran, Güney Afrika) bazı ülkelerde yasaktır (Fransa, İtalya, Çin). Bazı ülkelerde ise prosedürün yasallığı eyalete göre değişir (Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada).
KKTC’de ise taşıyıcı annelik yasal olan bir tedavi yöntemidir.
Bir kadının taşıyıcı anne kullanabilmesi için aşağıdaki şartların en az birine sahip olması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen durumlarda, hastanın tanısı ile ilgili raporlar yetkili heyete iletilir ve taşıyıcı kullanıp kullanılmayacağına Koordinasyon Kurulu tarafından karar verilir.
Kimler Taşıyıcı Anne Olabilir?
Öncelikle Anne baba adayı ve taşıyıcı anne gerekli testler ve evraklar tamamlanıp, formlar doldurulduktan sonra Komisyona dosya sunulur ve onay alınır. Onay alındıktan sonra tıbbı hazırlıklara başlanır. Biyolojik anne ve baba adayı – Taşıyıcı anne ayrı ayrı işleme hazırlanır. Bu arada da hukuksal olarak da sözleşme ve işlemler tamamlanır.
1- Taşıyıcı Anne adayı aile tarafından bulunur, Aile ile birlikte gelir ve de aralarındaki tüm antlaşmalar tamamlanmış olup British Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi, yasal prosedürler ve izinlendirme doğrultusunda Tüp Bebek ve Embriyo Transfer işlemlerini gerçekleştirir. Gebelik takibi, doğum ve evlat edinme merkezimizden bağımsız, ailenin ülkesinde veya uygun gördükleri başka bir ülkede aile tarafından yürütülür.
2- Taşıyıcı Anne British Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi tarafından sağlanacaksa; Merkezimiz gerekli izinlendirmeleri yapar, hukuksal süreci başlatır ve tıbbi işlemleri yürütüp Tüp Bebek tedavisi ve Embriyo transferini gerçekleştirir. Gebelik takibi ve doğum işlemi British Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi tarafından yürütülür ve gerçekleştirilebilir.
Taşıyıcı Annelik yapılan programlar;
- Ailenin kendi yumurta ve spermi ile Taşıyıcı Annelik
- Yumurta Donasyonu ile Taşıyıcı Annelik
- Sperm Donasyonu ile Taşıyıcı Annelik
- Embriyo Donasyonu ile Taşıyıcı Annelik